söndag 30 september 2018

En bra lässeptember med massor av lästips

Vem bryr sig av Camilla Jönsson, från åk 6
Bok
Ljudbok

September har varit en riktig bra läsmånad för mig. Jag började med Vem bryr sig av Camilla Jönsson som är en lättläst och spännande bok för den som gillar att läsa böcker som utspelar sig i en skolmiljö som om det skulle kunna hända på riktigt.

Isak har flyttat och börjar ny skola när vi får lära känna honom. Ganska snabbt förstår han att allt inte står rätt till med en tjej i klassen som heter Tova. De andra eleverna trakasserar och mobbar henne på olika sätt. Men Isak blir intresserad av Tova. Hur långt ska något behöva gå för att man ska säga ifrån?

Det finns en fortsättning som heter Spelar roll (Bok, ljudbok) där vi får följa den som är den största mobbaren av Tova.

Flickan på hotellet av Katarina Wennstam, från åk 7
Bok
E-bok

En riktigt spännande deckare får vi i boken Flickan på hotellet som handlar om några kompisar som blir väldigt inblandade i ett mord på en ung flicka i Stockholm.
Alex tar chansen att skaffa ett extrajobb på samma hotell där den mördade flickan arbetade extra och också hittades mördad i en säng. Allt för att kunna ta reda på mer! De ligger precis före i polisens arbete när Alex tar saken i egna händer... En mycket spännande deckare!

Lika spännande är den andra delen om Alex som heter.
Pojken under bron av Katarina Wennstam, från åk 7
Bok

Pojken under bron börjar med en fest där Alex och hennes nya pojkvän samt bästa vän finns. Vad Alex inte vet är att det sent under natten sker ett mord. Någon av de som varit på fest är mördaren, en av festdeltagarna är mördad. Hon blir helt panikslagen när hon inte får tag i sin kompis alls. Är det han som har blivit mördad?Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo, från åk 7
Bok

Liv har precis flyttat från Stockholm till Ingenstans, eller rättar sagt Ingelstad i Småland med sin impulsiva pappa. Liv är allt annat än impulsiv. Hon är extremt blyg och försöker hantera verkligheten så gott hon kan. Men hur börjar man en ny gymnasieskola i Växjö? Hur lär en känna nya människor om man tycker det är jobbig nog att ens få ur sig ett hej?

Det här är en bok om social ångest och att inte alltid känna sig självklar. Den handlar också om sorg och kärlek, om vänskap och om att övervinna livet.

Flickvänsmaterial av Yrsa Walldén, från åk 8
E-bok

Roxy har aldrig haft en pojkvän. Men nu har bestämt sig för att det är dags att skaffa en. Hon har tagit studenten och behöver ta tag i sitt liv. Hon vill hångla! Hennes bästa kompis Eva stöttar henne och gör en profil på en datingsida och ljuger ihop en profil. Det dröjer inte länge förrän Roxy befinner sig på den ena sjuka daten efter den andra.

Det här är en mycket rolig bok om svårigheten att bestämma sig. Om kärleken. Och om att allt inte är som det alltid verkar.

Slutet av Mats Strandberg, från åk 8

När boken börjar har hela världen fått reda på det. Att världen som vi känner den kommer att träffas av en stor komet som i hög hastighet närmar sig jorden. Du har bara några månader kvar att leva. Vad hade du valt att göra?

Det här är en bok om en värld som rasar samman. Om människor och samhällen som ger upp. Ändå händer det något. En människa mördas. Några som älskat henne bestämmer sig för att mordet måste redas upp trots att polisen redan gett upp. Men om världen ska gå under, måste sanningen komma fram. Innan det är för sent...

En av de bästa böcker jag läst på länge. Mats Strandberg har ju tidigare skrivit Cirkeln-serien tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Det här är är ännu en bok att ta till sitt hjärta!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar